Moederschap

5 TIPS VOOR RUST EN OVERZICHT TIJDENS JE ZWANGERSCHAP EN DAARNA

Zwanger zijn en moeder worden is een bijzondere periode in je leven. Er verandert ontzettend veel. Zowel lichamelijk als mentaal, maar ook in je relaties, je huis, je financiën en je werk. Als Professional Organizer en moeder spreek ik geregeld vrouwen die hierdoor even het overzicht kwijt raken. Of het nu gaat om de enorme hoeveelheid aan nieuwe informatie, de berg babyspullen, het maken van keuzes of alle bijkomende taken en verantwoordelijkheden. Met de volgende praktische tips kun je zelf aan de slag en creëer je makkelijker ruimte en overzicht in je dagelijks leven.

TIP 1. Bepaal zelf wat je huis en je hoofd binnenkomt
Zodra je aan de buitenwereld vertelt dat je zwanger bent, sluipt vaak ongemerkt een berg spullen en informatie je huis binnen. Van alle kanten krijg je tips en adviezen, babykleertjes, speelgoed en een hele garderobe zwangerschapskleding. Vergeet daarbij ook niet de lading babyspullen die je zelf nog moet aanschaffen volgens de babyuitzetlijsten. Gratis babyboxen lijken aantrekkelijk, maar voor je het weet zit je brievenbus en inbox vol met reclame en nieuwsbrieven. Bepaal daarom zelf wat je huis en hoofd binnenkomt. Bedenk van tevoren aan welke informatie en spullen je behoefte hebt en waar je die vandaan haalt.

TIP 2. Maak ruimte in je huis
De komst van een kindje vraagt je om letterlijk en figuurlijk ruimte te maken voor dit nieuwe persoontje in je leven. Begin met ruimte te maken in je huis. Omring je met spullen die je daadwerkelijk gebruikt of waar je graag naar kijkt. De rest staat alleen maar in de weg en kost tijd om te onderhouden. Geef spullen een vaste plek. Dat ruimt makkelijk op (ook met kinderen) en scheelt een hoop zoektijd. Breng vervolgens je administratie op orde. Plak allereerst een sticker geen-reclame-ontvangen op je brievenbus (gratis op te halen bij het gemeentehuis). Bewaar alleen papierwerk dat noodzakelijk is en werk minimaal één keer per week je post bij. Zo houd je het leuk en overzichtelijk.

TIP 3. Hou een paar ballen minder in de lucht
Maak niet alleen ruimte in je huis, maar ook in je agenda! Wil je graag alle ballen in de lucht houden zoals je dat voor de zwangerschap en geboorte deed? Probeer het eens met een paar minder.  Bedenk welke ballen in deze periode van je leven voor jou daadwerkelijk belangrijk zijn en maak op basis daarvan keuzes. Richt je op wat energie geeft en probeer de energievreters los te laten. Je mag best een keer ‘nee’ zeggen.

TIP 4. Richt je op één ding tegelijk
Appen terwijl je een blog leest, eten voor de televisie, bellen wanneer je kookt. Denk jij tijd te winnen door te multitasken? Niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt zelfs dat multitasken niet eens mogelijk is. Ons brein is niet gemaakt om meerdere dingen tegelijk te doen. Het maakt je vooral moe en minder productief. Richt je aandacht dus liever op één ding tegelijk. Laat meer stilte toe in je leven. Zet geluidsmeldingen uit op je telefoon en bepaal zelf wanneer je nieuwe berichten leest. Geniet van je kindje, zonder de televisie aan of met die telefoon in je hand. Voor je het weet breng je een kleuter naar school.

TIP 5. Doe het samen
Wil niet alles alleen doen, maar verdeel de taken met je partner en andere gezinsleden. Ben je alleenstaand? Vraag om hulp aan de mensen om je heen. Je zal verstelt staan hoe graag anderen iets voor je willen doen. Weet je niet hoe je het handig aan kunt pakken? Velen zijn je voorgegaan. Vraag eens aan een andere moeder hoe zij het doet. Wissel praktische tips met elkaar uit. Laat je niet onzeker maken, maar ontdek wat voor jou het beste werkt.

Aan de slag met een Professional Organizer
Lukt het je maar niet om ruimte te maken in je leven en het overzicht te krijgen? Als Professional Organizer ga ik graag samen met je aan de slag. Ik laat je ontdekken hoe je weer grip krijgt op je tijd, je spullen en alle informatie die op je afkomt. We bedenken hoe het makkelijker kan voor jou. Ik help je nieuwe gewoontes en routines eigen te maken en praktische tips toe te passen. Hierdoor ervaar je meer ruimte en energie voor je zwangerschap, je kindje en de rest van je gezin.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.

1 thoughts on “5 TIPS VOOR RUST EN OVERZICHT TIJDENS JE ZWANGERSCHAP EN DAARNA

  1. Ik ben zwanger schreef:

    Ik word er zo vrolijk van om van alles te lezen rondom de zwangerschap. Ik geniet elke dag van het blije gevoel dat de zwangere buik me geeft, en het lezen versterkt dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *